Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pyzy z gotowanym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyzy z gotowanym mięsem to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Najczęściej podaję je okraszone usmażonym boczkiem z cebulą.

Pyzy z gotowanym mięsem

Składniki:

Pyzy z gotowanym mięsem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z gotowanym mięsem

ETAP 1:

Pyzy z gotowanym mięsem
Z mięsa, cebuli, jajka, śmietany i przypraw przygotować nadzienie.

Nadzienie
Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać

ETAP 2:

Pyzy z gotowanym mięsem
Wszystkie potrzebne produkty ciasta włożyć do miski.

Ciasto
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.

ETAP 3:

Pyzy z gotowanym mięsem
Z ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto.

Z przygotowanych składników zagnieść ziemniaczane ciasto.

ETAP 4:

Pyzy z gotowanym mięsem
Na posypanej mąką desce ukłdać placuski i włożyć porcję farszu.

Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.

ETAP 5:

Pyzy z gotowanym mięsem

Dokładnie zlepić, formując kulki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

ETAP 6:

Pyzy z gotowanym mięsem

Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić i podawać.