Sposób przygotowania:
Pyzy z gotowanym mięsemETAP 1:
Nadzienie
Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać
ETAP 2:
Ciasto
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.
ETAP 3:
Z przygotowanych składników zagnieść ziemniaczane ciasto.
ETAP 4:
Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.
ETAP 5:
Dokładnie zlepić, formując kulki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
ETAP 6:
Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić i podawać.