Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
CIASTO: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną w proporcji 1/4 części zmielonych ziemniaków i sól. Wszystko zagniatamy. NADZIENIE: Mięso z indyka gotujemy, wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i usuwamy również skórę (gdyż skóra jest zbyt tłusta). Cebulę szklimy na patelni. Bułkę namaczamy w miseczce z wodą lub mlekiem, osączamy. Mięso wraz z bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 1 jajko, zeszkloną cebulę, 1/2 szklanki zielonego groszku, majeranek, przyprawę do mięsa drobiowego, sól, pieprz. Wszystko mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy. Na każdą rozpłaszczoną kulkę nakładamy po 1 łyżce farszu i zlepiamy kulkę turlając ją rękami. Pyzy wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy je od czasu do czasu mieszając, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Pyzy możemy podać ze skwarkami i cebulką lub bułką tartą usmażoną na maśle, albo polane śmietaną.