pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pyzy z mięsem indyka i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pyzy z pysznym nadzieniem, okraszone boczusiem i cebulką. Niebo w gębie!!!

Pyzy z mięsem indyka i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z mięsem indyka i groszkiem

 

  • CIASTO:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana 1/4 części zmielonych ziemniaków
  • sól
  • NADZIENIE:
  • 1/2 kg mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub z puszki)
  • majeranek
  • przyprawa do mięsa drobiowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
CIASTO: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną w proporcji 1/4 części zmielonych ziemniaków i sól. Wszystko zagniatamy. NADZIENIE: Mięso z indyka gotujemy, wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i usuwamy również skórę (gdyż skóra jest zbyt tłusta). Cebulę szklimy na patelni. Bułkę namaczamy w miseczce z wodą lub mlekiem, osączamy. Mięso wraz z bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 1 jajko, zeszkloną cebulę, 1/2 szklanki zielonego groszku, majeranek, przyprawę do mięsa drobiowego, sól, pieprz. Wszystko mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy. Na każdą rozpłaszczoną kulkę nakładamy po 1 łyżce farszu i zlepiamy kulkę turlając ją rękami. Pyzy wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy je od czasu do czasu mieszając, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Pyzy możemy podać ze skwarkami i cebulką lub bułką tartą usmażoną na maśle, albo polane śmietaną.
Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
Zmielone ziemniaki i przygotowany farsz z mięsem i groszkiem.
Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
Z ciasta formujemy kulki - następnie kulki rozpłaszczamy.
Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
Do każdej kulki nakładamy po 1 łyżce farszu - zamykamy turlając rękami.
Pyzy z mięsem indyka i groszkiem
Pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną.