Sposób przygotowania:
Domowe pyzy z mięsemNADZIENIE :
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą. Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
nadzienie etap 2
Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ). Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.
MASA ZIEMNIACZANA :
Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować. Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie. Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę. Nie wyrabiać za długo.
c.d.
Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule. Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
c.d.
Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną. Jak zostaną można podsmażyć. Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.
biedroneczki