WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Pyzy z ruskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyzy ziemniaczane z ciasta jak na kluski śląskie, z farszem z bialego sera z cebulką i ziemniakami jak do ruskich pierogów.

Pyzy z ruskim farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z ruskim farszem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z ruskim farszem

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Jedna łyżkę odłożyć do farszu. Resztę podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko. Dodać dużą szczyptę soli i zagnieść ciasto.

Ser biały rozgnieść widelcem. Dodać odłożone ziemniaki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Lekko przestudzić i dodać do sera. Wymieszać.

Odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić w kulkę.

W garnku zagotować wodę. Posolić i wrzucić pyzy. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na talerz.

Podawać na gorąco.

Pyzy z ruskim farszem
Uformowane pyzy ruskie ułożone na desce drewnianej
Pyzy z ruskim farszem
Zagniecione w misce ciasto ziemniaczane na pyzy
Pyzy z ruskim farszem
Składniki na ciasto ziemniaczane umieszczone w misce
Pyzy z ruskim farszem
Wymieszany w misce ser biały z ziemniakami i cebulą

Tagi:

pyzy farsze dania