Sposób przygotowania:
Pyzy mięsem kaczki nadziane
Nadzienie:
Cebule drobno kroimy i przesmażamy. Mięso kaczki dokładnie sprawdzamy, czy nie zostały kosteczki. Następnie bardzo drobno kroimy. Dodajemy jajko przyprawiamy do smaku dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną i przesmażoną cebulę. Całość mieszamy.
Ciasto:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Ugotowane dokładnie odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Dodajemy do nich obie mąki, sól oraz jajka. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto.
Odcinamy kawałki ciasta formujemy średniej grubości wałek i tniemy go na 2,5-3 cm kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Nakładamy na środek nadzienie i staranie zlepiamy i formujemy okrągłą pyzę.
Gotowe układamy na podsypaną mąką deskę i przykrywamy wilgotną ściereczką. Tak przygotowane pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. z przesmażoną cebulką.
Cebule drobno kroimy i przesmażamy. Mięso kaczki dokładnie sprawdzamy, czy nie zostały kosteczki. Następnie bardzo drobno kroimy. Dodajemy jajko przyprawiamy do smaku dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną i przesmażoną cebulę. Całość mieszamy.
Ciasto:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Ugotowane dokładnie odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Dodajemy do nich obie mąki, sól oraz jajka. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto.
Odcinamy kawałki ciasta formujemy średniej grubości wałek i tniemy go na 2,5-3 cm kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Nakładamy na środek nadzienie i staranie zlepiamy i formujemy okrągłą pyzę.
Gotowe układamy na podsypaną mąką deskę i przykrywamy wilgotną ściereczką. Tak przygotowane pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. z przesmażoną cebulką.
zbysiowa
misia5
O tak. Maja mała łobuzica podbierała pyzy i wyjadała nadzienie :) A dopiero potem zjadała ciasto :)
Dinah
misia5
My lubimy z każdym nadzieniem :)