Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z golonką
Ziemniaki obieramy i myjemy. Pół kilo gotujemy w osolonej wodzie, a pozostałe ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy. Cebulę, marchewki i czosnek obieramy i wraz z golonką kroimy na drobną kostkę. Liście kapusty kroimy w cienkie paseczki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.
Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.
Podawać okraszone cebulą.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.
Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.
Podawać okraszone cebulą.
Magdalena88
SylaUla
lenian
tak, wykorzystuję zawsze to co mam akurat w domu