lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pyzy ziemniaczane z golonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne pyzy ziemniaczane z farszem warzywno -mięsnym okraszone cebulką w sam raz na obiad jesienną porą.

Pyzy ziemniaczane z golonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z golonką

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z golonką
Ziemniaki obieramy i myjemy. Pół kilo gotujemy w osolonej wodzie, a pozostałe ścieramy na tarce o małych oczkach. Odstawiamy. Cebulę, marchewki i czosnek obieramy i wraz z golonką kroimy na drobną kostkę. Liście kapusty kroimy w cienkie paseczki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.

Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.

Podawać okraszone cebulą. 
Pyzy ziemniaczane z golonką
Pyzy ziemniaczane z golonką
ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną
Pyzy ziemniaczane z golonką
podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa.
Pyzy ziemniaczane z golonką
bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka

Tagi:

ziemniaki