Sposób przygotowania:
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
Pieczarki myję dokładnie, i kroję. Cebulę obieram i także kroję. przesmażam na oleju, i dodaję pieczarki. Dalej przesmażam. Doprawiam solą i pieprzem, majerankiem. Wlewam śmietanę i jeszcze chwilę dusze ale nie doprowadzam do zagotowania. Drożdże wykruszam do miski, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, i 1/4 szklanki mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam mleko pozostałe letnie, dodaję sól. Ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam mikserem aż będzie gładkie.Odstawiam do wyrośnięcia. Połowę ciasta wykładam na deskę podsypaną mąką i za pomocą szklanki wycinam pyzy. Układam je na deseczkach wysypanych mąką żeby się nie przykleiły na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku zagotowuję wodę, wkładam sitko do gotowania pyz. Pyzy układam po 5 sztuk nie więcej bo rosną.Przykrywam garnek, gotuję 10 minut. Podaję z sosem.