mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Poznańskie pyzy to moje ulubione. Robiła je moja mam, babcia to taka nasza rodzinna tradycja. Bardzo lubię pyzy zimne, bez sosu które jem jak bułkę.

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym

 

 

  • sos pieczarkowy:

 

Sposób przygotowania:

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
Pieczarki myję dokładnie, i kroję. Cebulę obieram i także kroję. przesmażam na oleju, i dodaję pieczarki. Dalej przesmażam. Doprawiam solą i pieprzem, majerankiem. Wlewam śmietanę i jeszcze chwilę dusze ale nie doprowadzam do zagotowania. Drożdże wykruszam do miski, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, i 1/4 szklanki mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam mleko pozostałe letnie, dodaję sól. Ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam mikserem aż będzie gładkie.Odstawiam do wyrośnięcia. Połowę ciasta wykładam na deskę podsypaną mąką i za pomocą szklanki wycinam pyzy. Układam je na deseczkach wysypanych mąką żeby się nie przykleiły na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku zagotowuję wodę, wkładam sitko do gotowania pyz. Pyzy układam po 5 sztuk nie więcej bo rosną.Przykrywam garnek, gotuję 10 minut. Podaję z sosem.
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
ciasto zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
pyzy wyrobione odstawione na desce do wyrośnięcia
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
pieczarki pokrojone podsmażone z cebulką na patelni
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym
sos pieczarkowy na bazie śmietany kremówki

Tagi:

jajko sosy jajka