izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pyzy ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oprócz tego, że są pyszne, mogą być też sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z dnia poprzedniego.

Pyzy ziemniaczane

Składniki:

Pyzy ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane
Kilogram surowych ziemniaków ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Nadmiar wody odsączamy. Pozostałe 500 gram ziemniaków gotujemy. Czekamy, aż ostygną i przeciskamy je przez praskę. Do dużej miski wkładamy ziemniaki surowe i ugotowane, dosypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko mieszamy, a z powstałej masy formujemy małe kulki. Następnie wrzucamy je do lekko osolonej, wrzącej wody. Lekko mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia pyz na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5-7 minut.

Tagi:

mak ziemniaki