Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z sosem mięsnym
Ziemniaki dokładnie szoruję i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę. obieram ze skórki i przepuszczam przez maszynkę. Ze zmielonych ziemniaków, całego jajka i mąki zagniatam ciasto.
Robię mięsny sos: Mięso mielone przekładam na patelnię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko podsmażam na średnim ogniu, ciągle mieszając.Gdy mięso będzie usmażone, wtedy dodaję śmietanę i całość doprawiam do smaku.
Z masy ziemniaczanej lepię kulki. Kluski kładę na wrzątek osolony i gotuję ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Pyzy podaję na gorąco polane mięsnym sosem.
Robię mięsny sos: Mięso mielone przekładam na patelnię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko podsmażam na średnim ogniu, ciągle mieszając.Gdy mięso będzie usmażone, wtedy dodaję śmietanę i całość doprawiam do smaku.
Z masy ziemniaczanej lepię kulki. Kluski kładę na wrzątek osolony i gotuję ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Pyzy podaję na gorąco polane mięsnym sosem.