Aby zrobić pyzy, należy uformować z ciasta okrągłe kluski, które gotuje się we wrzątku lub na parze, aż będą miękkie. Pyzy można jeść same lub z farszem, czyli mięsem, serem, kapustą, grzybami i owocami. Dobrze smakują okraszone kwaśną śmietaną, a także skwarkami z boczku lub słoniny i smażoną cebulką. Śląską odmianą pyz są kluski śląskie, które dobrze komponują się z sosami i daniami mięsnymi. Pyzy ze śliwkami lub truskawkami nazywa się knedlami i są popularną potrawą w Czechach. Z drożdży, mąki, mleka, masła, jajek i cukru można przyrządzić pyzy drożdżowe, które są kruche i lekko słodkie. 
Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe przygotowujemy z mąki, drożdży, jajek, mleka, roztopionego masła i szczypty soli. Mają one różne nazwy parowańce, pampuchy, parzaki, czy paruchy, te mięciutkie, duże kluski gotowane są  przeważnie na parze, czasami smażone na głębokim oleju. Podawane są z dodatkiem gulaszu na obiad lub ze śmietaną, cukrem i owocami jako słodkie danie. Czasami bywają faszerowane owocami na przykład jagodami lub kaszą. W każdej postaci pyzy drożdżowe smakują wybornie i są godne wypróbowania.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

Kartacze

Kartacze

Kartacze nazywa się także cepelinami. To okrągłe kluski robione z ziemniaków, mąki, jajek oraz wody, przypominające nieco tradycyjne pyzy. Farsz do kartaczy przygotowuje się z mięsa mielonego, kapusty kiszonej, kaszy gryczanej, grzybów lub białego sera, przyprawionego na słono albo na słodko. Ugotowane we wrzątku bądź aromatycznym bulionie kartacze podaje się ze skwarkami z boczku, stopionym masłem lub sosem pieczarkowym.

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski śląskie, szczególnie jeśli mają być podawane jako samodzielne danie, można napełnić mięsnym farszem, np. mięsem mielonym. Kluski ziemniaczane z mięsem przyrządza się tak, jak kluski śląskie, z tym, że podczas formowania do dziurki nakłada się farsz i zalepia go ciastem. Zwyczajne, nienadziewane kluski śląskie można polać sosem mięsnym, który powstał podczas pieczenia lub duszenia mięsa albo został przyrządzony specjalnie do klusek. Kluski z mięsem będą doskonale smakować, nawet jeżeli poda się je z samą zeszkloną na tłuszczu cebulą.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem przyrządzane są chyba najczęściej.Wieprzowina, wołowina czy drób wykorzystuje się do tego farszu różne rodzaje mięsa. Jest ono gotowane, mielone, a następnie odpowiednio przyprawiane. Oprócz niego możemy dodać również ugotowane i zmielone warzywa-marchew, pietruszka, czy seler. Nadziewamy masą ciasto przygotowane z gotowanych lub surowych ziemniaków. Gotujemy je we wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.  Wystarczy je polać zrumienioną cebulką na oleju i danie gotowe.

Pyzy z serem

Pyzy z serem

Pyzy z serem to okrągłe kluski przygotowane z ciasta ziemniaczanego, faszerowane twarogiem. Farsz przygotowujemy przekręcając przez maszynkę przygotowany ser. Następnie podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę, dodajemy ją do masy, przyprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy. Pyzy gotujemy w wodzie do wypłynięcia i podajemy ze smażonym boczkiem. Jeśli mamy ochotę na danie na słodko zawsze do sera możemy dodać cukier i na przykład cynamon, wtedy ugotowane kluski polewamy roztopionym masłem, bądź śmietaną. 

Znaleźliśmy 155 przepisów w kategorii Pyzy

Aroniowe pampuchy

Aroniowe pampuchy

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: