aazett

aazett

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Pyzy ziemniaczane 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To staropolski przepis mojej babci

Pyzy ziemniaczane 4

Składniki:

Pyzy ziemniaczane 4

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane 4
Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków gotować 20-25 min. Następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, po czym dobrze odcisnąć i odlać ostrożnie płyn tak, aby pozostawić osiadłą na dnie skrobię. Gotowane ziemniaki wymieszać z surowymi na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej uformować pyzy i gotować ok. 20 min. w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać resztę oleju do smażenia, po czym zarumienić na nim cebulę. Pyzy serwować na gorąco. Przed podaniem okrasić je podsmażoną cebulą. Smak potrawy świetnie uzupełni sałatka z ugotowanych startych buraczków.

Tagi:

ziemniaki