bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Pyszne krokiety z farszem z mięsa i kapusty, najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym. Zawsze przyrządzam je w większej ilości.

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Składniki:

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

 

  • Ciasto naleśnikowe:

 

 

 

  • 0,5 szklanki oleju

 

 

  • Farsz:

 

  • 0,5 kilograma łopatki wieprzowej

 

  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą
Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę kiszoną gotujemy w osobnym garnku, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody.

Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapustą i grzybami na sitku o grubych oczkach. Łączymy razem z mięsem i doprawiamy do smaku.

Składniki ciasta naleśnikowego łączymy ze sobą i miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem dość cienkie naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy krokiety. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na rumiany kolor. 

Tagi:

krokiety