p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Quesadillas z indykiem marynowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso z indyka zamarynowałam musztardą z czerwonym winem Kamis

Quesadillas z indykiem marynowanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quesadillas z indykiem marynowanym

 

  • 2 tortille,
  • 3 łyżeczki musztardy z czerwonym winem Kamis
  • 8 plasrtów sera salami,
  • 1 pierś z indyka pokrojona w kostkę,
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 marynowana papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • trochę chilli,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Quesadillas z indykiem marynowanym
Do miski wkładamy pokrojoną pierś z indyka, musztardę z czerwonym winem, kumin, chilli i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i mieszamy. Odkładamy na bok żeby mięso się kilka minut marynowało. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy kawałki indyka. Po ok. 2 min odwracamy je na drugą stronę, smażymy tyle samo, po czym dodajemy pokrojoną marynowaną papryke, posiekaną pietruszkę, chwilkę mieszamy i studzimy, przekładamy do miski. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i kładziemy jedną tortillę, wokół rantu obkładamy plastry sera aby zachodził na siebie. Rozkładamy indyka na środku, na mięsie kładziemy jeszcze 3 plastry sera, przykrywamy drugim plackiem tortilli. Dociskamy ręką i zostawiamy na 2 minuty upewniając się, że nic się nie przypali. Następnie ostrożnie odwracamy quesadille na drugą stronę. Znów dociskamy i zostawiamy na 1-2 minuty. Zdejmujemy z patelni i kroimy na desce na 6 trójkątów. Podajemy oblane keczupem lub z sosem np. salsą.
Quesadillas z indykiem marynowanym
Mięso z indyka zamarynowałam musztardą z czerwonym winem Kamis
Quesadillas z indykiem marynowanym
wokół rantu obkładamy plastry sera aby zachodził na siebie. Rozkładamy indyka na środku
Quesadillas z indykiem marynowanym
Zdejmujemy z patelni i kroimy na desce na 6 trójkątów
Quesadillas z indykiem marynowanym
Ser posłużył jako łącznik obu placków, dzięki temu wszystko sie trzymało