Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Quiche z tuńczykiem i owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna odmiana tarty na kruchym cieście - z dodatkiem frutti di mare. Jest aromatyczna i bardzo smaczna - z powodzeniem może zastąpić pizzę.

Quiche z tuńczykiem i owocami morza

Składniki:

Quiche z tuńczykiem i owocami morza

 

  • kruche ciasto 1 porcja
  • ser mozzarella 100 g
  • ser cheddar 100 g
  • jajka 5 szt.
  • frutti di mare 250 g
  • tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
  • śmietana 18-30% 250 ml
  • sól czosnkowa
  • ulubione zioła
  • pieprz lub chili

Sposób przygotowania:

Quiche z tuńczykiem i owocami morza
Ser mozzarella lekko zmrozić, potem drobno zetrzeć na tarce warzywnej albo posiekać w rozdrabniaczu. Ser cheddar zetrzeć na dużych oczkach tarki. 

Jajka zmiksować ze śmietaną oraz przyprawami i połączyć z rozdrobnionymi serami - wymieszać. 

Kruchym ciastem wyłożyć szczelnie foremkę (można wcześniej położyć papier do pieczenia) -

podpiec 10 minut w 200*C. 

Mieszankę owoców morza wysypać na sitko i przelać dużą ilością wrzątku, po czym dokładnie odsączyć. 

Tuńczyka osączyć z zalewy i rozłożyć na ostudzonym kruchym cieście, następnie wyłożyć mieszankę osączonych owoców morza. 

Posypać solą czosnkową, świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubionymi ziołami.

Zalać masą jajeczno-serową.

Zapiekać ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C, aż wierzch się zarumieni. 

Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym albo z ulubionym ketchupem.