kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Quiche z kurczakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne.

Quiche z kurczakiem

Składniki:

Quiche z kurczakiem

ciasto

  • 100 g maki pszennej tortowej
  • 100 g maki pszennej krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

nadzienie

Sposób przygotowania:

Quiche z kurczakiem

1

Quiche z kurczakiem
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.

ciasto:
Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
nadzienie: W międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i wyłożyć na ciasto.

2

Quiche z kurczakiem
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i przesmażamy.

Na patelni na której smażyliśmy cebulkę podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem.

3

Quiche z kurczakiem
Na podpieczone spód nakłądamy cebulke, kurczaka, oliwki i suszone pomidory.

Na kurczaku ułożyć pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.

4

Quiche z kurczakiem
Składniki wyłożone na cieście zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy.

5

Quiche z kurczakiem
Zapiekamy aż masa jajeczna się zetnie.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!