msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Rabarbar na zimę pani Reginy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, aromatyczny rabarbar w środku zimy? To jest możliwe!

Rabarbar na zimę pani Reginy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbar na zimę pani Reginy.

 

  • 2 l pojemnik rabarbaru obranego, opłukanego i pokrojonego w kostkę
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar na zimę pani Reginy.
Rabarbar zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Wylać całość na patelnię i smażyć co pewien czas mieszając. Rabarbar się rozgotuje a część soku odparuje. Całość stworzy postać gęstego musu. Gorącym należy napełniać słoiczki o poj. ok.330ml i od razu zakręcać. Ustawić do góry dnem do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Z tej ilości wyszły mi 3 słoiczki.
Rabarbar na zimę pani Reginy.
Obrany,opłukany i osuszony rabarbar kroimy w kostkę.
Rabarbar na zimę pani Reginy.
Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Rabarbar na zimę pani Reginy.
Rabarbar wraz z sokiem wylewamy na patelnię i smażymy do zgęstnienia.
Rabarbar na zimę pani Reginy.
Po napełnieniu słoików gorącym musem ustawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.