Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 291]

Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna nietypowa galaretka do słoików, która zimą z powodzeniem może zastąpić deser oraz lekki dżem. Sanowi też świetny dodatek do lodów, gofrów czy naleśników.

Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)

 

  • rabarbar 1,5 kg
  • cukier 750 g
  • galaretka malinowa 2 op.
  • woda 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien, po czym pokroić w plasterki. Zasypać w garnku cukrem, wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny. Dolać wodę. Postawić garnek z rabarbarem na małym płomieniu, nakryć i dusić, aż zmięknie.

Odlać nieco samego płynu i rozpuścić w nim galaretki malinowe wcześniej namoczone w niewielkiej ilości zimnej wody.

Do gorącego rabarbaru dodać rozpuszczoną galaretkę i delikatnie wymieszać do połączenia.

Całość przełożyć do słoiczków, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi suchymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem - pozostawić tak do ostygnięcia. Słoiki się w tym czasie uszczelnią.

Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Świeży rabarbar obrać i pokroić w plasterki.
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Odlać nieco kompotu rabarbarowego do galaretki.
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Rozpuścić galaretki malinowe i połączyć z kompotem.
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Galaretka nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.