SUPERPRZEPIS

Rabarbarowe racuszki

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 25
Rabarbarowe racuszki Więcej zdjęć (4)

Są wspaniałym daniem na śniadanie, obiad, lunch, czy kolację:). Orzeźwiający rabarbar pysznie smakuje, a otręby podnoszą wartość odżywczą dania!!!

Składniki:

Rabarbarowe racuszki

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżki otrąb pszennych,
  • około 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • ok 4 łodygi rabarbaru,
  • cukier puder do posypania,
  • melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe racuszki

ETAP 1

Rabarbarowe racuszki
Sypkie składniki racuszków oraz jajka umieszczamy w misce

Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon przekładamy do miski.

ETAP 2

Rabarbarowe racuszki
Przygotowane składniki miksujemy z mlekiem

Przygotowane składniki zalewamy mlekiem i miksujemy, by uzyskać jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10-15 minut.

ETAP 3

Rabarbarowe racuszki
oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze części

Między czasie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 0,5 cm

ETAP 4

Rabarbarowe racuszki
Rabarbar porcjami dodajemy do ciasta

Tak przygotowany rabarbar dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.

ETAP 5

Rabarbarowe racuszki
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. Racuszki smażymy na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy melisą.


Tagi:

placki dania