VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. Taka rybkę można przygotować również w folii na tradycyjnym grillu.

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami

Składniki:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami

ETAP 1:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami
Zamarynowanie i doprawienie ryby przed grillowaniem

Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami
Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony.

Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony.

ETAP 3:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami
Przygotowanie ziemniaczanych talarków, gotowe danie

Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.


Tagi:

ryba grill