kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Rabarbarowy cobbler idealny na majówkę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zbliża się maj, czas rabarbaru. Polecam podanie go zapiekanego z pysznym ciastem. Cobbler jest deserem popularny w Stanach Zjednoczonych.

Rabarbarowy cobbler idealny na majówkę

Składniki:

Rabarbarowy cobbler idealny na majówkę

 

  • ciasto:

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 czubata łyżka zimnego smalcu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • ponadto:

 

  • 2 duże gałązki rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy cobbler idealny na majówkę

ETAP 1:

Przygotuj dwa naczynia do zapiekania, dno oraz boki posmaruj masłem. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i szybko zagnieć. Ciasto będzie bardziej zwarte niż kruszonka ale nie martw się jeśli nie zagnieciesz go w gładką kulę.

Rabarbar oczyść, umyj, pokrój na grube plasterki. Rabarbar rozdziel równo do obu naczyń, posyp po łyżce cukru trzcinowego i po łyżeczce galaretki.

Ciasto porwij na małe kawałeczki i wyłóż na rabarbar. Wierzch możesz delikatnie posypać cukrem trzcinowym. Naczynia wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.

Cobbler wspaniale smakuje na ciepło, lekko oprószony cukrem pudrem lub na zimno.