kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Racuchy 6

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne racuchy z otrąb owsianych i polskich jabłek .

Racuchy 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy 6

 

  • 300ml kefiru naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłko
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Racuchy 6
Zaczynamy od wymieszania kefiru naturalnego z łyżką cukru, otrębami owsianymi, mąką pszenną i łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystkie składki dokładnie ze sobą mieszamy a następnie doprawiamy cukrem waniliowym i odrobiną soli. Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka nasienne , następnie kroimy w plasterki a później w drobną kosteczkę. Jabłka dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy , odstawiamy na ok 15min. W tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Z masy formujemy łyżką na patelni nieduże racuchy i pieczemy obustronnie do zarumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Wyłożone na talerzu racuchy posypujemy cukrem pudrem . Smacznego
Racuchy 6
Zaczynamy od 300 ml kefiru wlanego do większej miski .
Racuchy 6
Obrane i drobno pokrojone jabłuszka dodane do reszty składników w misce .
Racuchy 6
Gotowa masa do pieczenia pysznych racuchów .
Racuchy 6
Racuchy pieczemy na małym ogniu do zarumienienia .