Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z cukinią i wędzoną makrelą
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy mąkę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Posypujemy solą i mieszamy.
Przekładamy na cedzak. Mięso ryby oddzielamy od ości i skóry. Cebulę czyścimy i kroimy na drobno razem ze szczypiorkiem. Z cukinii odciskamy płyn.
Do rozczynu dodajemy wybite jajko i pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Przekładamy na cedzak. Mięso ryby oddzielamy od ości i skóry. Cebulę czyścimy i kroimy na drobno razem ze szczypiorkiem. Z cukinii odciskamy płyn.
Do rozczynu dodajemy wybite jajko i pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.