Sposób przygotowania:
Cukiniowe racuchy Eliprzygotowanie składników
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki.
Zetrzeć cukinie razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami.
Do cukinii dodać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Odcisnąć z cukinii sok i zostawić go do ciasta.
przygotowanie składników cd
Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć boczek.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Przesmażyć cebulę i czosnek na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku.
przygotowanie składników cd
Odciśniętą cukinię włożyć do miski, dodać boczek i cebulę z czosnkiem.
przygotowanie ciasta
Jajka wybijać pojedynczo do kubeczka i przelewać do miski.
przygotowanie ciasta cd
Odmierzyć dwie szklanki mąki pszennej i razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
przygotowanie ciasta cd
Zmiksować jajka z sokiem wyciśniętym z cukinii. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto.
przygotowanie racuchów
Natkę pietruszki opłukać , osuszyć i posiekać.
Do miski z cukinią, boczkiem, cebulą i czosnkiem dodać ciasto, natkę pietruszki, przyprawę o mięs, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie racuchów cd
Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron aż się zrumienią.
Ja podałam racuchy z keczupem. Smacznego!
gusia1000