eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cukiniowe racuchy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam racuchy z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego cebulki, czosnku i natki pietruszki. Pycha.

Cukiniowe racuchy Eli

Składniki:

Cukiniowe racuchy Eli

składniki racuchów

ciasto

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Cukiniowe racuchy Eli

przygotowanie składników

Cukiniowe racuchy Eli
Umyte i osuszone cukinie zetrzeć na tarce.

Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki.

Zetrzeć cukinie razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami.

Do cukinii dodać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Odcisnąć z cukinii sok i zostawić go do ciasta.

przygotowanie składników cd

Cukiniowe racuchy Eli
Pokrojony boczek obsmażyć na suchej patelni.

Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć boczek.

przygotowanie składników cd

Cukiniowe racuchy Eli
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

Przesmażyć cebulę i czosnek na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku.

przygotowanie składników cd

Cukiniowe racuchy Eli
Do miski włożyć cukinię, boczek i cebulę z czosnkiem.

Odciśniętą cukinię włożyć do miski, dodać boczek i cebulę z czosnkiem.

przygotowanie ciasta

Cukiniowe racuchy Eli

Jajka wybijać pojedynczo do kubeczka i przelewać do miski.

przygotowanie ciasta cd

Cukiniowe racuchy Eli

Odmierzyć dwie szklanki mąki pszennej i razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.

przygotowanie ciasta cd

Cukiniowe racuchy Eli

Zmiksować jajka z sokiem wyciśniętym z cukinii. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto.

przygotowanie racuchów

Cukiniowe racuchy Eli

Natkę pietruszki opłukać , osuszyć i posiekać.

Do miski z cukinią, boczkiem, cebulą i czosnkiem dodać ciasto, natkę pietruszki, przyprawę o mięs, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie racuchów cd

Cukiniowe racuchy Eli

Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z obu stron aż się zrumienią.

Ja podałam racuchy z keczupem. Smacznego!