Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i treściwe danie pełne warzyw. Świetnie smakuje zarówno z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami, jak i po prostu z pieczywem.

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką

Składniki:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką

 

  • 1 podwójna pierś z indyka
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • olej
  • łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką

ETAP 1:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką
Mięso kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami

Mięso opłukujemy i osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i oregano.

ETAP 2:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa myjemy. Cukinię i marchewki obieramy. Cukinię, marchewki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy.

ETAP 3:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką
Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym oleju

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, a następnie dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę mieloną.

ETAP 4:

Gulasz z indyka z cukinią i marchewką
Dodajemy passatę pomidorową, bulion i sos sojowy

Bulion łączymy z passatą pomidorową i sosem sojowym, dodajemy do mięsa i warzyw. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 60 minut. Sos zagęszczamy mąką.

Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.