SUPERPRZEPIS

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 280
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami

To idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa. Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki.

Składniki:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami

Około 17 sztuk:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami

Pieczarki:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami
Pieczarki powinny być pokrojone w większe kawałki.

Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Ser:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami
Można użyć dowolnego sera żółtego. Najlepszy jest o wyrazistym smaku.

Ser należy pokroić w kostkę.

Ciasto:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami
Masa na racuchy powinna być dokłądnie połączona.

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże oraz wsypać cukier oraz szczyptę soli. Wszystko zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie do dodać jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić oraz wymieszać z serem i pieczarkami.

Smażenie:

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami
Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Ciasto nabierać za pomocą łyżki stołowej i kłaść na rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor.