Sposób przygotowania:
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Śliwki umyć i wypestkować. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i na tarce zetrzeć skórkę.
Żółtka oddzielić od białek. Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać śliwki i delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .
Żółtka oddzielić od białek. Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać śliwki i delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .