Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cytrynowe racuchy z mirabelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Racuchy ze śliwkami z dodatkiem skórki z cytryny, przygotowane w taki sposób są bardzo puszyste, aromatyczne i smaczne.

Cytrynowe racuchy z mirabelkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Cytrynowe racuchy z mirabelkami

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Śliwki umyć i wypestkować. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i na tarce zetrzeć skórkę.

Żółtka oddzielić od białek. Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać śliwki i delikatnie wymieszać.

Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Kefir wymieszać z żółtkami, sodą oczyszczoną, solą i cukrem z wanilią.
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Dodać przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny.
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Wsypać wypestkowane śliwki i delikatnie wymieszać.
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej.
Cytrynowe racuchy z mirabelkami
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.