kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Składniki:

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

podstawowe

  • 15 g suszonych grzybów mun
  • 90g pędów bambusa
  • 100g kiełków fasoli
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • 200g makaronu ryżowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku
Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy posiekanego w talarki pora, oraz paprykę i marchew pokrojone w małe słupki. Gdy warzywa zmiękną dolewamy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron.

Przesmażamy wszystko kilka minut lub opcjonalnie podajemy osobno makaron i kurczaka z warzywami. Serwujemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.