Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Racuchy z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo często goszczą u mnie, a dlaczego? Dlatego, że są idealne na podwieczorek, czy też kolację, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • jeżeli ktoś lubi, można dodać garść wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski i dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko. Zmiksuj delikatnie na małych obrotach. Przesiej mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie zmiksuj.

W między czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do jajek i wymieszaj całość łyżką.

Rozgrzej olej na patelni i smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!