zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, puszyste jak pączki, racuchy z jabłkami, najlepsze na maślance. Smak dzieciństwa, uwielbiane nie tylko przez jaroszy :)

Racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pełna łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub innego
  • 2-3 duże jabłka

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami
Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam dokładnie.

Jabłka obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki.

Trzeba zrobić odstępny, ponieważ dużo urosną.

Gorące wykładam na ręcznik papierowy. Przed podaniem można oprószyć cukrem lub słodzikiem.
Racuchy z jabłkami
Maślankę mieszam z jajkami, dodaję też mąkę
Racuchy z jabłkami
Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta
Racuchy z jabłkami
dodaję sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam
Racuchy z jabłkami
racuchy smażę od razu, na gorącym oleju
Racuchy z jabłkami
z obu stron
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami