czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie placuszki to świetny pomysł na sycący podwieczorek dla dzieci:) Choć dorośli z pewnością też nimi nie pogardzą!

Drożdżowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę soli i cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Drożdże zmieszać z mlekiem, solą, wanilią i cynamonem
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do ciasta dodać drobno pokrojone jabłka
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia