MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Racuchy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuszki z jabłkami smakują dzieciom i dorosłym a więc smaczna kolacja dla rodziny.

Racuchy z jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkiem

 

  • 500ml mleka
  • 2 jajka
  • 300g maki
  • 2 jabłka
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta sody
  • szczyptę soli
  • cukier puder (do dekoracji)
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem
Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne , kroimy w ósemki a następnie w plasterki. Do miski wlewamy mleko , dodajemy jajka , cukry, sól i ubijamy przez 5 minut .Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy także przez 5 minut.Na końcu dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy olej , kładziemy porcje ciasta z jabłkami i smażymy z każdej strony po 3 minuty.Racuchy przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkiem
Do ciasta na racuchy jabłka dodajemy na końcu mieszając łyżką.
Racuchy z jabłkiem
Racuchy smażymy na oleju z każdej strony po 3 minuty.