Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z malinami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Maliny można zastąpić innymi owocami.

Racuchy z malinami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z malinami.

 

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl malin
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z malinami.
Do głębokiego naczynia wbić jajka, wsypać cukier waniliowy, cukier kryształ i zmiksować. Następnie wlać mleko i wodę mineralną, dodać sól, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oczyszczone maliny i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Racuchy z malinami.
Do miski z płynnymi składnikami wsypać maliny i mąkę. Delikatnie wymieszać.
Racuchy z malinami.
Racuszki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka