Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy z papierówką i cynamonem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Posiłek dla dzieci lub letnia przekąska dla dorosłych.

Racuchy z papierówką i cynamonem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy z papierówką i cynamonem.

 

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki
  • pół łyżeczki sodki
  • łyżka cukru
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 - 6 papierówek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z papierówką i cynamonem.
Mokre składniki na plaski mieszamy dokładnie razem w wysokim naczyniu. Dodajemy cukier, sodę i cynamon, a następnie partiami wsypujemy mąkę. Odstawiamy na 10 min aby ciasto dojrzało. Jabłka obieram i kroimy w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nakładamy placki z dwóch łyżek i wciskamy w ciasto kawałki jabłek. Opiekamy na obie strony, gdy lekko ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z papierówką i cynamonem.
Jabłka obieram i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Racuchy z papierówką i cynamonem.
Do mokrych składników, dodajemy stopniowo suche i mieszamy.
Racuchy z papierówką i cynamonem.
Ciasto odstawiamy na chwilę aby suche składniki dobrze namokły.