Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Racuchy z prażonymi jabłkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Racuchy z prażonymi jabłkami z odrobiną cynamonu,a to wszystko polane miodem. Doskonały poobiedni deser;)

Racuchy z prażonymi jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z prażonymi jabłkami

 

  • Składniki na ok. 16 placków

 

  • Ciasto:
  • śmietana 30% - 340 gram
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka

 

 

  • jabłka - 6 dużych
  • cukier - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 łyżka
  • Do polania:
  • miód lub syrop klonowy - ile dusza zapragnie;)
  • Do smażenia:
  • olej - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Racuchy z prażonymi jabłkami
Zaczynamy od ciasta. Śmietanę łączymy z mlekiem, i jajkiem.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym - całość wsypujemy do śmietany którą połączyliśmy z mlekiem i jajkiem. Odstawiamy, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jabłka: Obieramy umyte jabłka, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy łyżkę wody i od razu obrane i pokrojone jabłka. Po chwili wsypujemy łyżkę cukru i cynamon. Gdy jabłka zaczną się karmelizować wyłączamy gaz. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy placki, pod koniec smażenia placków podgrzewamy ponownie jabłka. Na placki układamy prażone jabłka i polewamy całą porcje miodem.
Racuchy z prażonymi jabłkami
Podsmażamy jabłka zdodatkiem cukru i cynamonu
Racuchy z prażonymi jabłkami
Smażymy racuchy na rogrnej patelni na wolnym ogniu.