katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Racuchy z rodzynkami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i w miarę nie kłopotliwe .

Racuchy z rodzynkami 2

Składniki:

Racuchy z rodzynkami 2

 

  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • drożdże 3-4 dag
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • mleko ok. 1 szklanki
  • olej do smażenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy z rodzynkami 2
Rodzynki trzeba opłukać. W połowie szklanki ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną się unosić do góry. Dwa duże jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i drożdże. Wszystko mieszamy łyżką, ciasto nie musi być za gęste, gdy jest zbyt gęste dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zacznie powiększać swą objętość. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy na rumiano.Nadmiar tłuszczu osączamy na papierowych serwetkach. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka