Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Racuchy z rodzynkami i suszonymi morelam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam takie połączenie.

Racuchy z rodzynkami i suszonymi morelam

Składniki:

Racuchy z rodzynkami i suszonymi morelam

 

  • 1,5- 2 szklanki mąka,
  • 1-1,5 szklanki mleko,
  • 4-5 dag drożdże,
  • 2 sztuki jajka,
  • olej do smażenia,
  • 5 dag rodzynki,
  • 5 dag suszone morele,
  • 1 łyżka cukier

Sposób przygotowania:

Racuchy z rodzynkami i suszonymi morelam
Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły( przykryć ściereczką). Mąkę wymieszać z posiekanymi drobno morelami i rodzynkami, następnie dodać jajka, drożdżowy rozczyn i mleko. Wyrobić dość gęste ciasto. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuchy z obu stron na złoty kolor. Racuchy można podawać ze śmietaną lub z cukrem.

Tagi:

jajko jajka