Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Racuchy z ziemniaków

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki zmielić, wymieszać z roztrzepanymi żółtkiami, solą, pieprzem i

Racuchy z ziemniaków

Składniki:

Racuchy z ziemniaków

 

  • 75 dag obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 białka ubite na sztywną pianę
  • masło, lub tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z ziemniaków
Ziemniaki zmielić, wymieszać z roztrzepanymi żółtkiami, solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Masę lekko wymieszać z białkami. Masło rozgrzać, kłaść po łyżce masy ziemniaczanej, smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać ze śmietaną, przecierem z jabłek, lub dżemem.


Tagi:

mak ziemniaki