kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Racuszki drożdżowe z musem jabłkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje puszyste, leciutkie i ulubione racuszki z rozpływającym się w ustach musem jabłkowym...;)

Racuszki drożdżowe z musem jabłkowym

Składniki:

Racuszki drożdżowe z musem jabłkowym

 

 

  • Na Nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 1 i pół łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 4 i pół łyżki cukru
  • odrobina cynamonu
  • ew. jogurt naturalny do polania

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z musem jabłkowym
Drożdże rozetrzeć dokładnie w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki, cukru i szczyptą soli. Rozczyn odstawić na ok. 15 min.
Po odczekaniu dodać resztę mąki, kaszę mannę oraz 2 jajka. Starannie wymieszać i ponownie odstawić na ok. 15 min.
W tym czasie wykonaj mus.
Roztop na patelni cukier z wodą, następnie rozpuść masło, dodaj jabłka i praż. Dodaj troszkę cynamonu do samku. Lekko rozgnieć mus.
Po upływie 20 min. znów wymieszaj ciasto i smaż racuszki na niewielkiej ilości oleju na złoto. Polać je jogurtem naturalnym (wg. uznania) i musem jabłkowym.
Podawać na ciepło.



SMACZNEGO! :-)