Sposób przygotowania:
Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci JóziPrzygotowanie ciasta

Mąkę, półtorej szklanki mleka, jajko, rozkruszone drożdże, cukier i sól wsypać do miski.
Wszystko dokładnie zarobić rękoma. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodanie pozostałych składników

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Po 15 minutach do ciasta dodać pozostałe mleko i starte jabłka.
Wyrośnięcie ciasta

Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma.
Odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Smażenie "ruchanek"

Na patelni rozgrzać większą ilość oleju.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące obtoczyć w zwykłym cukrze.