szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Natknęłam się w necie na przepis na racuchy drożdżowe. Przypomniały mi się wakacje u babci Józi i jej ruchanki z jabłkami i cukrem, które nam zawsze robiła. Dodałam tak jak ona starte jabłka i obtoczyłam w zwykłym cukrze, nie cukrze pudrze.

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi

Składniki:

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi

Przygotowanie ciasta

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi
Wszystkie składniki dobrze wymieszać rękoma.

Mąkę, półtorej szklanki mleka, jajko, rozkruszone drożdże, cukier i sól wsypać do miski.

Wszystko dokładnie zarobić rękoma. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Dodanie pozostałych składników

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi
Dodać starte jabłka i resztę ciepłego mleka.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Po 15 minutach do ciasta dodać pozostałe mleko i starte jabłka.

Wyrośnięcie ciasta

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi
Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma.

Odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Smażenie "ruchanek"

Racuszki drożdżowe"ruchanki" babci Józi
Ruchanki babci zawsze obtoczone były zwykłym cukrem, nie cukrem pudrem.

Na patelni rozgrzać większą ilość oleju.

Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące obtoczyć w zwykłym cukrze.