pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chętnie zjadane przez dzieci i nie tylko. Najlepiej smakują ze szklanką mleka.

Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:

Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z brzoskwiniami
W miseczce rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier waniliowy, zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie ucieramy, aby uzyskać rozczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, wlewamy rozkłócone jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy syrop z brzoskwiń i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Jabłka i brzoskwinie kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Racuchy przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.