dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Racuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Racuchy podane z dodatkiem cukru pudru lub konfitury idealnie sprawdzą się jako danie na słodkie śniadanie.

Racuszki dyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki dyniowe

 

  • 3 kopiaste łyżki pure z dyni
  • żółtko
  • 3 łyż cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szkl mleka
  • olej do smażenie

Sposób przygotowania:

Racuszki dyniowe
Żółtko wbijamy do miski i dokładnie ucieramy z cukrem. Do żółtka dodajemy pure z dyni, mąkę, sodę, mleko i cynamon. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką kładziemy porcje ciasta, tworząc zgrabne racuszki. Smażymy z obu stron na wolnym ogniu i na brązowy kolor. Smacznego.
Racuszki dyniowe
Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym.
Racuszki dyniowe
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Racuszki dyniowe
Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron.

Tagi:

dynia