jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuszki serowe z sosem koperkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące placuszki twarogowe z dyniowymi pestkami można jeść na słodko lub z sosem koperkowym na bazie śmietany z odrobiną czosnku.

Racuszki serowe z sosem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki serowe z sosem koperkowym

 

  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietany do racuchów
  • 150 g twarożku
  • mąka ile zabierze
  • szczypta sody
  • pestki dyni do posypania
  • 1 szklanka śmietanki wiejskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki serowe z sosem koperkowym
Najpierw przygotowujemy sos. Siekamy drobno obrany czosnek i część koperku. Dodajemy czosnek i koperek do śmietanki, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem białym do smaku. Odstawłamy sos. W miseczce mieszamy jaja z rozgniecionym twarożkiem i śmietaną. Dodajemy mąkę w takiej ilości, by powstało średnio gęste ciasto. Na końcu dodajemy sporą szczyptę sody, mieszamy po czym smażymy racuszki na rozgrzanym oleju.Przed przewróceniem na drugą stronę posypujemy pestkami dyni. Odsaczamy olej na papierowym ręczniku. Racuszki podajemy z sosem śmietanowym.
Racuszki serowe z sosem koperkowym
Siekamy drobno obrany czosnek i część koperku.
Racuszki serowe z sosem koperkowym
Dodajemy czosnek i koperek do śmietanki, mieszamy.
Racuszki serowe z sosem koperkowym
Smażymy racuszki na patelni rozgrzanym oleju.
Racuszki serowe z sosem koperkowym
Przed przewróceniem na drugą stronę posypujemy pestkami dyni.

Tagi:

dynia