Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne ciasto naleśnikowe, z kawałkami kwaśnych jabłek, tworzy pyszne i szybkie placki - w sam raz na jesienne ciepłe śniadanie lub obiad.

Racuszki  z jabłkami

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami

ETAP 1:

Racuszki w cieście naleśnikowym
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, które połączymy z jabłkami

Jajka wbijamy do miski, dodajemy przesianą mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość miksujemy na jednolite ciasto.

ETAP 2:

Racuszki w cieście naleśnikowym
Do ciasta wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę

Umyte jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, pozostałą część jabłek kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta, mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Racuszki w cieście naleśnikowym
Placki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy porcje ciasta. Placki smażymy na złocisto z obu stron.

ETAP 4:

Racuszki w cieście naleśnikowym
Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych

Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Placki oprószamy cukrem pudrem.