bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienna porą takie racuszki dość często u mnie goszczą, szczególnie gdym mam swoje jabłka w ogrodzie.

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

Składniki:

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zsiadłe mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz wbijamy jajka.

Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.