Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do racuszków zamiast jogurtu można dodać zsiadłe mleko.

Racuszki z jabłkami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki z jabłkami.

 

  • 1 szkl jogurtu
  • 200 ml wody gazowanej
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 jabłek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami.
Jajka wbić do miski i zmiksować na kogel-mogel. Do zmiksowanych jajek wlać jogurt i wodę gazowaną, wymieszać. Następnie wsypać sól, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki, dodać do ciasta, wymieszać. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Racuszki z jabłkami.
Pokrojone jabłka dodać do przygotowanego ciasta i wymieszać
Racuszki z jabłkami.
Na rozgrzanym oleju smażyć łyżką nałożone placuszki.