kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Racuszki z jabłkami na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na racuszki. Przygotowane na maślance z dodatkiem tartych jabłek. Racuszki są bardzo smaczne i sycące. Polecam.

Racuszki z jabłkami na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z jabłkami na maślance

 

  • 1 szkl maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 spore jabłka ( u mnie ważyły 30 dag )
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami na maślance
Do miski przelewamy maślankę i dodajemy wybite jajko, miód i mieszamy.

Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne oraz obieramy ze skórki.

Ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do miski z ciastem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.

Olej rozgrzewamy i smażymy rumiane placuszki. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Racuszki z jabłkami na maślance
Do maślanki dodajemy miód, jajko i całość mieszamy.
Racuszki z jabłkami na maślance
Następnie dodajemy startę jabłka i mieszamy.
Racuszki z jabłkami na maślance
Do ciasta dodajemy resztę składników i mieszamy.
Racuszki z jabłkami na maślance
Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.