2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1479]

Racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodka rozkosz na podwieczorek lub drugie śniadanie w postaci chrupiących racuszków z jabłkami,jest pysznie!

Racuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki masła-czubate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 winne jabłka
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru brązowego trzcinowego
  • skórka z otartej 1/2 cytryny
  • olej roślinny do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Jajka ubić na puszystą pianę,połączyć z rozpuszczonym masłem,wlać mleko ,dodać otartą skórkę cytryny i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami,wsypywać po łyżce do masy aż do połączenia. Jabłka oskrobać pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju nakładać łyżką ciasto formując okrągłe placuszki na wierzchu ułożyć plasterki jabłka, smażyć z obydwu stron na złocisty kolor,ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podawać. Smacznego!
Racuszki z jabłkami
masło do racuszków rozpuszczamy aż będzie płynne
Racuszki z jabłkami
mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami
Racuszki z jabłkami
miksujemy ciasto z mąką na gładką masę...
Racuszki z jabłkami
smażymy placuszki na oleju na rumiany kolor