jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Racuszki z kwaśnego mleka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

racuszki z kwaśnego mleka z dodatkiem śliwek doskonała propozycja na podwieczorek

Racuszki z kwaśnego mleka ze śliwkami

Składniki:

Racuszki z kwaśnego mleka ze śliwkami

 

  • 2 jajka
  • 1/2 litra kwaśnego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju- do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat rumowy- kilka kropel
  • 1/2 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Racuszki z kwaśnego mleka ze śliwkami
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w ćwiartki. Jajka rozmącić z mlekiem, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, aromat rumowy, wyrobić na jednolitą masę. Dodać śliwki delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu ston.Gotowe lekko ostudzone racuszki posypać cukrem pudrem.