Sposób przygotowania:
Racuszki z owocami
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Do mąki dodać mleko,żółtka,cukier,szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę,na koniec dodać sztywną pianę z białek,delikatnie wymieszać.Ciasto powinno być niezbyt gęste,aby można je było nabierać łyżką.Owoce wciskać w środek ciasta już na łyżce i pomagając sobie druga łyżką lub łopatką zsuwać na rozgrzany olej.Smażyć jak pączki z obydwu stron.Gorące posypać cukrem pudrem.Racuszki w czasie smażenia bardzo rosną i przybierają różne kształty.
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Do mąki dodać mleko,żółtka,cukier,szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę,na koniec dodać sztywną pianę z białek,delikatnie wymieszać.Ciasto powinno być niezbyt gęste,aby można je było nabierać łyżką.Owoce wciskać w środek ciasta już na łyżce i pomagając sobie druga łyżką lub łopatką zsuwać na rozgrzany olej.Smażyć jak pączki z obydwu stron.Gorące posypać cukrem pudrem.Racuszki w czasie smażenia bardzo rosną i przybierają różne kształty.