Racuszki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczne racuszki z owocami

Racuszki z owocami

Składniki:

Racuszki z owocami

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • 1/4 kg owoców świeżych
  • do nadziania:
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuszki z owocami
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Do mąki dodać mleko,żółtka,cukier,szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę,na koniec dodać sztywną pianę z białek,delikatnie wymieszać.Ciasto powinno być niezbyt gęste,aby można je było nabierać łyżką.Owoce wciskać w środek ciasta już na łyżce i pomagając sobie druga łyżką lub łopatką zsuwać na rozgrzany olej.Smażyć jak pączki z obydwu stron.Gorące posypać cukrem pudrem.Racuszki w czasie smażenia bardzo rosną i przybierają różne kształty.

Tagi:

jajko jajka