Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Racuszki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie racuszki z rodzynkami przygotowuję dla synka- uwielbia je.

Racuszki z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z rodzynkami

 

  • 3 dag drożdże,
  • ok.2 szklanki mąka,
  • ok. 1,5 szklanki mleko,
  • 2 łyżki cukier,
  • 8- 10 dag rodzynki,
  • 1 sztuka jajko,
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z rodzynkami
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i połowę ciepłego( letnie, nie gorące) mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko i mąkę tak, żeby ciasto było dość gęste. Na koniec dodajemy rodzynki i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim racuszki nakładając ciasto porcjami na patelnię. Racuszki powinny się ładnie przyrumienić z obu stron na złoty kolor.
Racuszki z rodzynkami
Ciasto
Racuszki z rodzynkami
Ciasto po wyrośnięciu
Racuszki z rodzynkami
Proces smażenia

Tagi:

jajko jajka